Zamek w Lipnicach nad Sazawądodano: 06-04-2014

Wybraliśmy się na poszukiwania kamieniołomów zdatnych do nurkowania w Czechach. Tak się przytrafiło, że kolega nieopatrznie pomylił dane wpisując w GPS i wylądowaliśmy w miasteczku Lipnice. Szybko zorientowaliśmy się, że owo miasteczko jest tak w rzeczywistości, podzamczem średniowiecznego zamczyska. I to w dodatku mającego wspólną historię z Husytami. Istna gratka.
Samo miasteczko, malowniczo położone na wzniesieniu, tuż u stóp potężnej kamiennej warowni.

Czternastowieczny zamek, góruje nad okolicą swą potężną kamienną bryłą, przypominając czasy średniowiecznych rycerzy.

Zamek udostępniony jest dla zwiedzających, zarówno do zwiedzania indywidualnego jak i z przewodnikiem. My postanowiliśmy zwiedzić go samodzielnie.

Zamczysko wywarło na nas piorunujące wrażenie,

zarówno swym majestatem,

jak i przepięknym widokiem, rozciągającym się na okolicę.

Mury, krużganki, wieże i strzeliste dachy zachowane w stosunkowo dobrym stanie, zachwycają swym majestatem i zarazem surowością formy.

Watro dodać, że to właśnie w kaplicy tego gotyckiego zamku w roku 1417 wyświęcono pierwszych husyckich księży. Tak więc zamek jest kolebką Husycyzmu a sami Husyci panowali na nim z górą, dwieście lat.
Oczywiście nie mogło też zabraknąć tego co w Czechach najlepsze, czyli piwa. Jako, że strudzonym podróżnikom, piwa nigdy dość, tak i my uraczyliśmy się tym wspaniałym napojem.

Miło było...