Stacja narciarska: Przełęcz Sokola Skidodano: 22-07-2013

Wyciąg jak większość w naszym regionie pamięta czasy "czynu społecznego, towarzyszy i generałów". Jest jednak w świetnym stanie technicznym, praktycznie dopiero co po remoncie,

Jak widać całość została solidnie odnowiona i teraz w srebrzystych barwach, prezentuje się doskonale. Nie tylko wyciąg ale i cała stacja przechodzi gruntowne zmiany. Pomyślano o szerokim parkingu,

z którego można bezpośrednio dostać się do dolnej stacji wyciągu, lub pobliskiej agroturystyki, stanowiącej bezpośrednie zaplecze stacji. Także sam peron dolnej stacji został przebudowany w taki sposób, by wygodniej z niego korzystać.

Poszerzono plac bezpośrednio przed dolną stacją, zwiększając tym samym ilość miejsca potrzebną do wyhamowania. Pomyślano także o nowych trasach. Wyprofilowano teren, tworząc całkowicie nową trasę,

będącą znakomitą propozycją dla rodzin z dziećmi i wszystkich tych, którzy preferują spokojną rekreacyjną jazdę.

Trwa rozbudowa instalacji oświetleniowej tras,

montowane są nowoczesne lampy, zarówno na istniejących słupach, jak i nowych. Zwiększy się oświetlana powierzchnia stoku. W związku z dużymi pracami ziemnym, można było wygospodarować więcej miejsca na trasy, nie zawężając ich jednocześnie. W sumie mamy prawie osiemnaście hektarów powierzchni całkowitej stacji. Dzięki temu wydłużono rzeczywiste odcinki tras, tak że najdłuższa oscyluje w granicach ośmiuset metrów. Obecnie łączna długość tras, przekroczy trzy kilometry, co w naszych warunkach można uznać za bardzo dobry wynik. Jednak najważniejszą inwestycją jest wykonanie instalacji naśnieżania opartej o cztery armaty.

Zbudowano zbiornik na wodę, zasilany z pobliskiego potoku,

oraz podziemną instalację tłoczną i zasilającą dla armat.

W trakcie przebudowy jest budynek przy dolnej stacji, gdzie oprócz kas będzie wypożyczalnia sprzętu, WC oraz stojaki na narty i wiata z ławami. Będzie możliwość skorzystania z pomocy instruktora, w zależności od zapotrzebowania. Należy też wspomnieć o schronisku Orzeł, które znajduje się przy górnej stacji wyciągu i jest znakomitym zapleczem gastronomicznym i noclegowym. Ogólnie rzecz biorąc, stacja ma olbrzymi potencjał a wprowadzane modernizacje, znacznie podnoszą atrakcyjność, przybliżając tym samym do podobnych ośrodków czeskich. Śmiało można powiedzieć, że powstała dobra alternatywa dla przygranicznych stacji po drugiej stronie granicy.