Słowem wstępu.dodano: 29-07-2013

Przygodę ze strzelectwem można zacząć praktycznie w każdym wieku, i może to zrobić każdy. Wystarczy tylko chęć i oczywiście odpowiedni sprzęt na początek. W tym miejscu wielu powie, że strzelectwo to drogie hobby i w obecnych czasach, nielicznych na to stać. Nic bardziej błędnego. Sprzęt strzelecki, ten profesjonalny jest oczywiście bardzo drogi, jednak nikt na początku nie wybiera się na olimpiadę. Więc wystarczy równowartość miesięcznych wydatków na papierosy i możemy zaczynać.

No to po kolei:

Wielu z nas pamięta odpustowe strzelnice, gdzie strzelano do zapałek i papierowych kwiatków. Wiatrówki, których wtedy używano można kupić na znanym portalu dosłownie za kilka groszy. Fakt wymagają one remontu, jednak odwdzięczą się długą służbą na strzelnicy. Przykładem może tu być jeszcze radziecki IŻ 38.

Śmiało tez można pokusić się na karabin tarczowy, który nie tak dawno jeszcze był podstawowym sprzętem wielu klubów strzeleckich w naszej części Europy. Mowa tu o wyśmienitym enerdowskim karabinku Haenel 312.

Oczywiście nie każdy musi uprawiać strzelectwo tarczowe. Dla tych, którzy chcą się tylko pobawić "przy grillu na działce" spokojnie wystarczy taki karabinek

Jest to Crosman 760 Pumpmaster, strzelający kulkami BB co w przypadku niewielkich odległości w zupełności wystarczy. Pamiętajmy tylko, że pomimo zabawkowego wyglądu, jest to prawdziwa wiatrówka i należy obchodzić się z nim tak jak z każdą bronią. Bezpieczeństwo i zdrowy rozsądek, przede wszystkim!

Przejdźmy teraz do dyscypliny, która nas najbardziej interesuje. Ja nazywam ją "Rekreacyjnym strzelaniem kombinowanym" co w wolnym tłumaczeni znaczy: strzelam bo lubię... Jest to w zasadzie sposób spędzania wolnego czasu na strzelaniu do celów różnych, na dystansach większych niż tarczowe dziesięć metrów. Ze względu na charakterystykę naszego strzelania, używamy różnego rodzaju karabinów wyposażonych w celowniki optyczne.
Tutaj wybór i ceny są praktycznie nieograniczone. Oczywiście na początek można znaleźć niedrogi sprzęt, który po pewnych modyfikacjach znakomicie się sprawuje. Przykładem niech będzie Crosman Copperhead

który po tuningu przeprowadzonym przez Andrzeja, nie odbiega celnością na średnim dystansie karabinom z wyższej półki...
Praktycznie większość budżetowych karabinów można doprowadzić do zadowalającego poziomu, niewielkim nakładem sił i środków.
Oczywiście dla tych, którzy chcą i mają możliwości, rynek oferuje co tylko dusza zapragnie.
Bardziej wymagający, mogą sięgnąć po zaawansowane technicznie karabiny, wyposażone w sprężyny gazowe, które mają niesamowite parametry w porównaniu ze standardowymi sprężynami. Przykładem może być topowy model niemieckiego producenta HW90

w którym system sprężyny gazowej został doprowadzony prawie do perfekcji.
Jednak jak komuś to nie wystarczy, to może od razu wejść w świat karabinów PCP, które praktycznie są szczytem możliwości technicznych współczesnych wiatrówek. Tu stawkę otwiera bardzo dobry turecki karabin Hatsan AT44

Oczywiście karabiny są tylko częścią naszego hobby. Do pełni tegoż potrzebujemy jeszcze trzech rzeczy...

Po pierwsze: dobre towarzystwo

wszak ludzie są "zwierzętami stadnymi", więc samotne strzelanie może prowadzić do zaburzeń w postaci "osobowości snajpera", czego my nie lubimy.

Po drugie: odpowiednie miejsce

zapewniające bezpieczne strzelanie, tak by zarówno nam jak i osobom postronnym nie groziło niebezpieczeństwo przypadkowego postrzału. W naszym wypadku jest to dawna strzelnica LOK.

Po trzecie: odpowiednie cele

oczywiście nieożywione, bo my do żywych istot nigdy nie strzelamy. Co prawda przypominają one różne żyjątka, jednak gwarantuję, że są z metalu.

Cele po trafieniu przewracają się, co zwiększa atrakcyjność strzelania.

To tak słowem wstępu, by przybliżyć strzelectwo rekreacyjne szerszej grupie potencjalnych hobbystów. Zabawa jest przednia, więc wszystkich zapraszamy...