Repliki historycznedodano: 27-10-2013

Strzelectwo, szczególnie rekreacyjne, daje wiele możliwości realizowania swojego hobby. Dużą grupę strzelców rekreacyjnych stanowią, miłośnicy broni historycznej, szczególnie tej z okresu drugiej wojny światowej. Dla nich rynek replik, jest wyjątkowo bogaty, jednak są wśród nich modele zasługujące na większą uwagę. Należą do nich repliki pistoletów, używanych przez armie na europejskich frontach, zarówno w pierwszej jak i w drugiej wojnie światowej. Są to: Luger P08 potocznie nazywany "parabelką", Walther P38 oraz niezniszczalny radziecki TT wz.33 zwany "tetetką".

Każdy z tych pistoletów tworzył historię współczesnej broni palnej i pomimo,że z wojskowego użycia, wyszły już jakiś czas temu, na rynku cywilnym, nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Przejawia się to także tym, że producenci postanowili wprowadzić na rynek, wiatrówkowe repliki tych modeli. I ta część dotycząca tychże pistoletów nas interesuje. Cała trójka zasilana jest oczywiście CO2, strzela śrutem BB kal. 4.46 i jest wierną repliką broni ostrej, przynajmniej z wyglądu. Zacznijmy od najstarszego, czyli P08.

Replika w całości wykonana jest z metalu (stop), poza okładzinami rękojeści, które wykonane są z plastiku. Pistolet wykonany jest bardzo starannie i na pierwszy rzut oka robi bardzo pozytywne wrażenie. Oczywiście po bliższych oględzinach, dostrzeżemy, brak ruchomych części, możliwości rozłożenia częściowego czy regulacji szczerbiny, jednak nie stanowi to wady w tym konkretnym przypadku. Pistolet posiada ruchomy i działający bezpiecznik,

który uniemożliwia oddanie przypadkowego strzału. Podobnie jak w orginlane umiejscowiony jest przycisk blokady magazynka. Działa on poprawnie i obsługa jest bardzo intuicyjna.

Sam magazynek wykonany jest z metalu i mieści dwadzieścia jeden śrutów. Pistolet jak już wspomniałem, nie posiada ruchomego zamka, więc strzelanie odbywa się na zasadzie samo napinania bijnika. Droga spustu jest przez to dłuższa, jednak nie wyczuwamy żadnych niepokojących oporów czy chrobotań. Pistolet nie posiada możliwości ręcznego napięcia bijnika.

Samo strzelanie jest bardzo przyjemne, śrut leci w miarę powtarzalnie i na typowych dystansach, można uzyskać zadowalające skupienie. Co ważne "gazożerność" systemu jest stosunkowo niska. Ogólnie pistolet godny polecenia, biorąc pod uwagę atrakcyjną cenę, rzekłbym nawet rewelacyjny. Producent, oczywiście niemiecki Umarex.

Drugim produktem tegoż samego producenta, jest replika pistoletu Walther P38.

W tym modelu firma działała według innej "ideologii" tworzenia replik i powstał wierny orginałowi wiatrówkowy odpowiednik. Pistolet wykonano też całkowicie z metalu. Pokryty jest powłoką lakierniczą (może zbyt świecącą), posiada wszystkie orginalne bicia producenta i ruchome części jak w ostrym odpowiedniku.

Replikę, można rozłożyć, wyjmując lufę i ściągając zamek ze szkieletu. Nie polecam jednak wykonywania tych czynności, osobom niewprawnym. Wszystkie manipulatory działają jak w orginale. Możemy pistolet zabezpieczyć, zwolnić cofnięty zamek czy odciągnąć kurek. Pistolet posiada dwudziesto strzałowy magazynek

i ruchomy zamek podczas strzału.

Działa na zasadzie samo napinania, przy czym tu kurek napinany jest zamkiem.

Droga spustu jest stosunkowo długa, sam spust nie działa zbyt płynnie. Wynika to pewnie z niedopracowania powierzchni elementów spustu. Samo strzelanie jest bardzo przyjemne, odrzut zamka wyczuwalny, celność zadowalająca. Niestety system jest bardzo "gazożerny", przez co jedna kapsuła CO2 wystarcza zaledwie do opróżnienia trzech magazynków. Należy także ograniczać szybkostrzelność, gdyż zawór potrafi zamarznąć przy pierwszym magazynku.
Pomimo tych niedociągnięć, pistolet jest świetną repliką i jako taki godny polecenia. Niestety w tym przypadku, cena jest już stosunkowo wysoka.
Podsumowując, repliki Umarexa stanowią ciekawą propozycję dla tych wszystkich, którzy cenią sobie jakość wykonania i odwzorowanie orginału.

Kawał dobrej roboty.

Trzecią propozycją na rynku, jest produkt amerykańskiej firmy Crosman. Jest to replika dobrze znanego radzieckiego pistoletu TT wz. 33.

Pistolet wykonany jest całkowicie z metalu, ma ładną powłokę lakierniczą, ruchomy zamek i bezpiecznik.

Sam bezpiecznik, nie występował w orginale, jednak w przypadku repliki jest jak najbardziej wskazany. Magazynek
jest metalowy

mieści osiemnaście śrutów i zwalniany jest zaczepem takim samym jak w orginale. Pistolet działa na zasadzie samonapinania, jednak kurek nie jest napinany ruchem zamka a spustem,

przez co jego droga jest stosunkowo długa. Samo strzelanie jest jednak przyjemne, odrzut wyczuwalny, celność zadowalająca.

System jest umiarkowanie "gazożerny", całość działa poprawnie. Replika jest godna polecenia, całość uatrakcyjnia niewysoka cena.

Podsumowując,przedstawione repliki prezentują wysoki standard wykonania, dość dobrze odzwierciedlają orginały a niewielkie wady, rekompensowane są przyjemnością posiadania i strzelania "historyczną bronią"