Lestinkadodano: 03-06-2014

Wybraliśmy się na nurkowanie do kamieniołomu położonego nieopodal wioski Lestinka w Czechach. Zwyczajowo z samego ranka, nasza ekipa zwarta i gotowa do nowych wyzwań.

Tym razem wybór padł na niewielki kamieniołom w Czechach, który to usilnie szukaliśmy poprzednim razem. Dzisiaj się udało i oto jesteśmy na miejscu.

Sam kamieniołom stosunkowo niewielki (mniejszy od naszego Zimnika), bardzo ładnie położony na zielonym wzgórzu. Jest oczywiście baza nurkowa, z pełnym wyposażeniem,

niezbędnym do udanego nurkowania. Mamy tu kompresor, zaplecze socjalne, bar, domki pełną infrastrukturę na powierzchniową oraz wiele atrakcji pod wodą.

Więc po sklarowaniu sprzętu, czym prędzej udaliśmy się pod wodę, gdyż robiło się ciasnawo. Miejsce jest bardzo popularne wśród tutejszych nurków. Pod wodą jak to pod wodą. Po tygodniowych deszczach, wizura nie powalała. Ponoć była w przedziale 2-5 metrów, choć ja zdecydowanie oceniam na 2 metry. Atrakcje podwodne są oporęczowane dzięki temu łatwo do nich trafić. Jest keson, linia elektryczna, torowisko

i takie tam graty z kopalni. Ryb praktycznie brak, za to małży w bród.

Niestety z racji rozmiarów i głębokości jest raczej ciemno.

Więc nurkowanie zdecydowanie z oświetleniem i to dobrym.

Kamieniołom bardzo nam się podobał i zapewne odwiedzimy go jeszcze licząc na lepszą wizurę. Po nurkowaniu, zwyczajowo udaliśmy się na małą przekąskę.

Gościliśmy w przepięknym miasteczku Luze, gdzie wśród malowniczej zabudowy zjedliśmy dobry czeski obiad.

Było to bardzo udane nurkowanie.